Kuchnia

Zupy

Zupa krem z białych warzyw

cztery duże, białe szparagi
dwa średniej wielkości ziemniaki
trzy korzenie pietruszki
jedna mała cebula
jeden-dwa ząbki czosnku
dwie łyżki masła
opcjonalnie śmietanka do zup w ilości ok. pół małego kubeczka
sól i biały pieprz do smaku (może być również pieprz czarny, ale wtedy zupa nie będzie idealnie biała)
groszek ptysiowy bądź siekana natka pietruszki do podania

Wszystkie warzywa obierz ze skóry, od szparagów dodatkowo odłam dolne zdrewniałe fragmenty, a z pietruszki usuń szypułki.

Pokrój wszystkie warzywa w kostkę, wrzuć do garnka i zalej wodą tak aby sięgała ok. 2-3 cm ponad warzywa. Dodaj jeszcze sól – kilka szczypt powinno wystarczyć, a w razie potrzeby można doprawić zupę pod koniec gotowania.

Warzywa gotuj przez ok. 30 minut do czasu aż będą miękkie, a następnie zmiksuj bardzo dokładnie zawartość garnka aż do uzyskania gładziutkiego kremu bez najmniejszych grudek.

Krem dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj masło i opcjonalną śmietankę, i gotuj jeszcze kilku minut na mały ogniu.

Zupę podawaj z groszkiem ptysiowym lub z dowolną ulubioną zieleniną, np. pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation