Kuchnia

Zupy

Zimowa zupa gulaszowa z kurczakiem i kiełbasą


50 dkg kiełbasy śląskiej
50 dkg piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy
2 szklanki pokrojonej drobno marchewki
1 szklanka pokrojonej drobno cebuli
3 szklanki czerwonej lub białej fasoli konserwowej
1 szklanka posiekanego drobno selera naciowego
6 pokrojonych drobno ząbków czosnku
1,5 litra bulionu drobiowego
2 liście laurowe
sól, pieprz do smaku
śmietana – opcjonalnie

Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać kiełbasę, smażyć aż się podrumieni. Dodać marchewkę, selera, cebulę i czosnek, smażyć mieszając 10 minut. Dodać bulion drobiowy, liść laurowy, wypłukaną fasolkę i pokrojone w kostkę mięso z kurczaka, gotować 20 minut na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation