Kuchnia

Zupy

Domowa kostka rosołowa (drobiowa)
Składniki:
• 300 g mięsa z piersi kurczaka, pokrojonych na kawałki;
• 200 g warzyw mieszanych pokrojonych na kawałki (białych – seler, cebula, czosnek, por);
• 4 gałązki mieszanych ziół (szałwia, rozmaryn, pietruszka);
• 150 g soli morskiej;
• 100 g białego wina;
• 1 liść laurowy
• 1 goździk;
• 5 nasion kolendry

Mięso należy przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Warzywa i zioła rozdrobnić w blenderze/malakserze.
Wrzucić rozdrobnione mięso i warzywa do garnka, dodać sól, wino, liść laurowy, goździki i gotować przez 25 minut.
Całość jeszcze raz zmiksować blenderem.
Przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia (może być słoik) i pozostawić do ostygnięcia.
Tak przygotowany koncentrat po wystygnięciu, szczelnie zamykamy w słoiku. Przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy.
Do przygotowania koncentratu można wykorzystać inne ulubione warzywa i zioła. Smacznego!
EDIT. Przepis pochodzi z książki „Gotowanie z Thermomiksem”.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation