Kuchnia

Zupy

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

250 g czerwonej soczewicy
1 marchewka
4 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
1½ l bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
natka pietruszki lub kolendra
sól, pieprz
Marchewkę obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Papryczkę chili drobno posiekaj. Soczewicę opłucz na sicie pod bieżącą wodą.

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Na tłuszcz dodaj marchewkę i smaż około 3 minut.

Dodaj posiekaną papryczkę chili, soczewicę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Całość smaż przez następne 3 minuty.

Warzywa zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż marchewka i soczewica będą miękkie.

Całość zmiksuj przy pomocy blendera, aby uzyskać zupę o gładkiej, kremowej konsystencji.

Zupę dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation