Kuchnia

Zupy

zupa z pora z ziemniakami,


Zupa z pora:

390 g pora (biała część)
3 łyżki (spore) masła klarowanego
500 g ziemniaków
1,5 litra buliony warzywnego
sól do smaku
pieprz biały do smaku
kozieradka do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
ser topiony Gouda 3 łyżki

Przygotowanie:

Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy talarki pora. Dusimy go na małym ogniu kilka minut.
W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę równej wielkości (wtedy równomiernie się ugotuje).
Podduszone talarki pora przekładamy do garnka, a na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i delikatnie rumienimy na nim pokrojone ziemniaki po czym dodajemy je do garnka. Całość zalewamy zimnym bulionem i gotujemy 3o minut.
Pod koniec gotowania odlewamy do miseczki około 6 chochli zupy. Pozostałą zupę doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, kozieradką i odrobiną gałki muszkatołowej.
Lekko wystudzony wywar z zupy miksujemy blenderem z serkiem topionym i dolewamy do reszty zupy mieszając.
Podajemy z pieczywem czosnkowym i rozmarynem.

Grzanki czosnkowe:

2 małe bagietki (lub 1 duża)
kilka ząbków czosnku

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy na równe kromki.
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i nakładamy na kromki pieczywa (można też posmarować kromki odrobiną masła).
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 5 minut (aż pieczywo delikatnie się przyrumieni).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation