Kuchnia

naleśniki, placki, racuchy, omlety

Naleśniki z kaszy gryczanej
2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
2 szklanki wody
1 szklanka roślinnego mleka (u mnie sojowe)
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1/4 łyżeczki soli
opcjonalnie łyżeczka domowego cukru waniliowego



Przygotowanie:
Kaszę płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody.
Zostawiamy do namoczenia na 8-12 h (nie dłużej).
Wlewamy całość do blendera i miksujemy na gładko razem z solą i zmielonym siemieniem (jeśli woda, w której moczyła się kasza spieni się i nie chcemy jej użyć, to odlewamy i zalewamy kaszę szklanką świeżej zimnej wody).
Rozrzedzamy ciasto mlekiem sojowym do pożądanej gęstości (u mnie szklanka).
Zostawiamy na kilka/kilkanaście minut żeby ciasto odsapnęło (WAŻNE).
Smażymy jak klasyczne naleśniki tj na dobrze rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju (lub klarowanego masła).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation