Kuchnia

naleśniki, placki, racuchy, omlety

Placuszki z kaszy jaglanej z wędzonym łososiem (4 składniki) - Wilkuchnia

kasza jaglana sucha [180 g / 1 szklanka]
► jajka [2 sztuki]
► łosoś wędzony [100 g]
► świeży koperek [1/2 pęczka]

Dodatkowo
► sól [1 płaska łyżeczka]
► pieprz czarny mielony [duża szczypta]
► olej do smażenia [mniej więcej 1 łyżka]

PRZYGOTOWANIE

Kaszę jaglaną przesypać do rondelka i zalać wrzątkiem. Po 2-3 minutach przełożyć kaszę na drobne sito i wypłukać całą mętną wodę.
Ponownie włożyć kaszę do garnka i zalać 2 szklankami wrzątku. Doprowadzić do wrzenia i gdy zacznie się gotować, przykryć i zmniejszyć ogień. Po upływie 10 minut zdjąć z ognia i zostawić na dodatkowe 5 minut. Zblendować kaszę blenderem ręcznym póki jest ciepła.
Kaszę lekko przestudzić, wbić do niej jajka, przyprawy i porządnie wymieszać.
Na koniec dodać pokrojonego w małą kostkę łososia i posiekany koperek.
Smażyć na złoto z obu stron na małej ilości oleju, odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z jogurtem naturalnym, dodatkowym koperkiem i świeżym sokiem z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation