Kuchnia

naleśniki, placki, racuchy, omlety

Placuszki na maślance z jabłkami

Składniki na 4 porcje:
400 ml maślanki
1 jajko
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 jabłka
szczypta cynamonu
2-2½ szklanki mąki pszennej
olej do smażenia

Wykonanie:
W misce umieścić kolejno: maślankę, sodę i wymieszać, dodać jajko, cukier, sól, jabłka pokrojone w cienkie plasterki, cynamon i przesianą mąkę. Wymieszać do połączenia się składników. Smażyć na oleju z obydwu stron, nakładać niewielkimi porcjami. Podawać jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem lub polane miodem.

RADA: Na maślance, ale z powodzeniem mogą również być na kefirze, zsiadłym mleku lub jogurcie naturalnym. Z dodatkiem sody oczyszczonej, przez co skracamy czas przygotowania do minimum, pomijając etap wyrastania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation