Kuchnia

naleśniki, placki, racuchy, omlety

Gofry marchewkowe z orzechami - Najlepsze przepisy | Blog kulinarny - Wypieki Beaty

rzepis na 8 dużych sztuk.
Autor: Wypieki Beaty
Typ przepisu: Gofry
Ilość: 8
Składniki
2 duże jajka - użyłam rozmiar L
⅓ szklanki jogurtu naturalnego
około pół szklanki mleka - ja ostatecznie dałam 150 ml
150 g (1 szklanka) mąki pszennej
2 łyżki miodu/cukru
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
około 100 g drobno tartej marchewki (1 większa)
20 g (1/4 szklanki) orzechów - posiekanycj
¼ szklanki rodzynek - opcjonalnie
Wykonanie
Zmieszaj razem jajka, jogurt, mleko oraz miód lub cukier.
W drugiej misce zmieszaj mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia.
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj, dodaj marchewkę, orzechy i rodzynki - wymieszaj.
Jeśli ciasto jest bardzo gęste możesz dodać trochę więcej mleka.
Piecz gofry aż będą ładnie rumiane.
Po upieczeniu odłóż na kratkę do wystudzenia.
Podaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 136 Tłuszcze: 4 g Węglowodany: 18 g Białka: 6 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation