Kuchnia

naleśniki, placki, racuchy, omlety

Racuchy na maślance
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki maślanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła + do smażenia
szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. W kolejnej miseczce mieszamy maślankę z wanilią, jajkiem, roztopionym masłem oraz solą. Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy do połączenia. Nie mieszaj za długo ponieważ placuszki nie będą puszyste. Patelnie rozgrzewamy i lekko smarujemy roztopionym masłem. Wykładamy łyżką niedużą ilość ciasta i smażymy na średnio rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation