Kuchnia

Przekąski, dodatki, sosy

pianki buraczane zapiekane
20 dag obranych, ugotowanych czerwonych buraków, 40 ml słodkiej śmietanki 30 %, 2 jaja, ½ limonki, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka cukru trzcinowego.
Buraczki kroimy na kawałki, dodajemy sól, pieprz, cukier i 3 łyżeczki soku z limonki. Całość miksujemy w blenderze. Jaja miksujemy ze śmietanką, nie przerywając miksowania dodajemy porcjami masę buraczaną. Żaroodporne filiżanki lub małe szklanki smarujemy masłem i wlewamy masę buraczaną do 2/3 naczynia. Filiżanki ustawiamy na blasze, a blachę napełniamy wodą do ½ wysokości filiżanek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 C. Mus ostrożnie wyjmujemy z foremek i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation