Kuchnia

Przekąski, dodatki, sosy

Pomidorowe cappuccino | Szybkie posiłki, Zupy | Serving Dumplings

1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju z oliwek
1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych z dodatkiem sosu pomidorowego
500 ml bulionu drobiowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 szklanki śmietany
sól i świeżo mielony pieprz
świeża zielona pietruszka do ozdoby

Przygotowanie

Obrać i pokroić szalotkę i czosnek. Wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem, zeszklić. Dodać pomidory i koncentrat oraz zalać bulionem. Dosypać cukier, oregano i paprykę. Gotować przez 15 minut. Porządnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.

Śmietanę przelać do miski oraz lekko ubić. Ma być puszysta, a nie ubita na sztywno.

Krem pomidorowy przelać do szklanek, udekorować puszystą śmietanką oraz posypać listkami pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation