Kuchnia

Przekąski, dodatki, sosy

Chrupiące frytki bez tłuszczu

Składniki

6 średnio dużych ziemniaków
100 g mąki kukurydzianej
2 białka jaj
igiełki z 6 łodyżek rozmarynu, drobno posiekane
3 zmiażdzone ząbki czosnku
sól w płatkach (ja użyłam Maldon)
Instrukcje

Rozgrzej piekarnik do 210C .Umyj ziemniaki, wytrzyj. Potnij wzdłuż na 6-8 cząstek. W misce lub zamykanym plastikowym woreczku pomiąchaj ziemiaki z mąką, aż je równo pokryje. W drugiej misce rozbełtaj białka z czosnkiem i rozmarynem. Pomieszaj z nimi ziemniaki, aż ładnie pokryją całą ich powierzchnię. Ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posyp solą. Zwróć uwagę, by nie nachodziły na siebie. Piecz 25-30 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation