Kuchnia

Przekąski, dodatki, sosy

Spring rolls z łososiem

SKŁADNIKI

2 - 4 PORCJE, 10 SZT.
10 arkuszy papieru ryżowego (ok. 22 cm)
ŁOSOŚ

400 g świeżego łososia ze skórą
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
DODATKI

1/2 marchewki
1/2 kalarepki
1 mały ogórek
1 dojrzałe mango
100 g rukoli
opcjonalnie: majonez + wasabi
SOS
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny lub 1 limonki
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka octu ryżowego
1/2 papryczki chili, posiekanej
kilka listków świeżej mięty, posiekanych

PRZYGOTOWANIE

Łosoś: Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Łososia włożyć do małego naczynia żaroodpornego skórką do góry. Polać sosem sojowym, olejem sezamowym, syropem klonowym i sokiem z cytryny bądź limonki. Wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 17 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć skórkę wraz z szarą częścią pod spodem, przewrócić mięso na drugą stronę i zostawić tak łososia na kilka minut w formie, w której się piekł.
Dodatki: marchewkę, ogórka i kalarepkę obrać i pokroić na desce na cienkie plasterki, następnie pokroić na jak najcieńsze słupki. Mango obrać, pokroić na plasterki pomijając pestkę, również pokroić na słupki. Rukolę opłukać. Majonez wymieszać z wasabi.
Do dużej patelni wlać gorącą wodę (może być z kranu). Włożyć pierwszy arkusz papieru i namoczyć przez ok. 15 sekund. Wyłożyć na ściereczkę, pośrodku położyć po kilka słupków warzyw, mango, na wierzchu położyć wiązkę rukoli, kawałek łososia oraz jeśli używamy - łyżeczkę majonezu wasabi. Zawinąć najpierw jeden bok na nadzienie delikatnie je ugniatając, założyć do środka dwa przeciwległe boki, następnie zwinąć do końca roladkę. Przygotować następny arkusz ryżowy i ponownie zwinąć roladkę. Jeść palcami maczając w sosie.
Sos: Wszystkie składniki umieścić w miseczce i podawać do spring rollsów. Można też zrobić wersję sosu gotowanego, wszystkie składniki oprócz chili i mięty gotować w rondelku przez kilka minut aż sos nieco zgęstnieje, na koniec dodać posiekaną chili i miętę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation