Kuchnia

Przekąski, dodatki, sosy

Mini frittaty z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem - food²
SKŁADNIKI

Mini frittaty:

6 jajek
1 por (biała część)
1 cebula
1 łyżka masła + do posmarowania formy
sól, pieprz


Dodatki:

100 g łososia wędzonego
100 g serka śmietankowego
kilka łodyg koperku
PRZYGOTOWANIE

Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki por. Smaż do momentu, aż warzywa będą złotobrązowe i odstaw do wystudzenia.
Jajka roztrzep widelcem. Dodaj przysmażoną cebulę oraz por i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Formę na muffiny posmaruj masłem i wlej do każdego otworu po równo masy jajecznej. Kolejno wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 10-15 minut, aż jajka się zetną. Odstaw do przestudzenia.
Gotowe frittaty wyjmij z foremki. Na każdą nałóż po łyżeczce serka śmietankowego i po kawałku wędzonego łososia. Ozdób łodygą koperku lub posyp posiekanym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation