Kuchnia

kuchnia

abcdieta od kuchni

Tortilla z łososiem

Do przygotowania tortilli z łososiem potrzebujesz:

200g surowego łososia
1/2 papryki czerwonej
kilka liści ulubionych sałat
1/2 czerwonej cebuli
Ciasto na tortillę:
100g (szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypiorek
łyżka oliwy z oliwek
woda
sól, pieprz

Łososia myjemy pod zimną bieżącą wodą, usuwamy skórę i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Możemy także skropić sokiem z cytryny. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Pieczemy ok 20 minut. W tym czasie kroimy umyte wcześniej warzywa: paprykę w cienkie paski, a cebulę w piórka.

Przygotowujemy ciasto na tortillę. Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz wlewamy wodę (około 50 ml). Dodatkowo możemy dodać posiekany drobno szczypiorek. Ciasto dokładnie wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Każdą z nich cieniutko rozwałkowujemy do średnicy około 20 cm. Placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron (2 min). Gotowe tortille powinny być blade z opalonymi plamkami :) Po usmażeniu, placki najlepiej zawinąć w ściereczkę, aby do momentu napełnienia ich farszem, nie wystygły i nie stwardniały.

http://abcdietaodkuchni.blogspot.com/search?updated-max=2013-03-20T20:26:00%2B01:00&max-results=5&start=23&by-date=false
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation