Kuchnia

kuchnia

Curry z Bakłażana, Ciecierzycy i Dyni Piżmowej

Składniki na 4 porcje:
- 100ml oleju
- 2 bakłażany (około 500g)
- 2 cebule
- 1 dynia piżmowa
- 3 ząbki czosnku
- 1x4cm kawałek świeżego imbiru
- 1 czerwona papryka chili
- 1 zielona papryka chili
- 3 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kminu ( w proszku)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 450 ml wody
- 410g puszka ciecierzycy
- 250ml jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- świeże liście kolendry, do przybrania

Przygotowanie
Podgrzewamy połowę oliwy w dużym rondlu i smażymy bakłażana na złoto z obu stron. Zdejmujemy z patelni i podgrzewamy pozostały olej, a następnie podsmażamy na rumiano posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę (odrzucamy pestki) dynię piżmową, odkładamy na bok.

Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany imbir oraz równie drobno chili (bez nasion), kolendrę, kurkumę, kmin oraz cynamon i nadal smażymy przez kolejną minutę. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy.

Dodajemy ciecierzycę, bakłażana, dynię i na koniec jogurt, przykrywamy i odstawiamy potrawę do "przegryzienia". Potem można podgrzać potrawę przed podaniem i udekorować kolendrą. Takie curry najlepiej smakuje następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation