Kuchnia

kuchnia

Zupa imbirowo-dyniowa

składniki:
- 700gram miąższu dyni (po obraniu i odrzuceniu pestek)
- 3 średnie marchewki
- 2-3 cebule
- solidny kawałek korzenia imbiru
płaska łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- ćwierć łyżeczki cynamonu
- ćwierć łyżeczki ostrej papryki sól do smaku
- 300-400ml soku pomarańczowego
- kilka łyżek oliwy
- sól do smaku

wykonanie:

1. Dynie kroimy w kostkę. Idealnie jest upiec ją w piekarniku przed dodaniem do zupy. W tym celu smarujemy kawałeczki dyni oliwą i delikatnie solimy, rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 170st.

2. Cebule kroimy w pióra i smażymy na rozgrzanej w garnku oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy startą na tarce marchew. Dusimy całość, aż marchew zmięknie i dodajemy upieczone kawałki dyni. Można również dodać dynię surową i dusić ją razem z marchwią, choć pieczenie wydobywa z dyni aromat, więc polecam tę opcję. Na koniec dodajemy starty na tarce imbir. Całość zalewamy sokiem pomarańczowym do poziomu warzyw. Uwaga - sok pomarańczowy jest kwaśny, więc jeśli dodacie go zbyt wcześnie warzywa nigdy się nie ugotują!

3. Zupkę studzimy i miksujemy na gładki krem, a następnie doprawiamy wymienionymi przyprawami (według uznania można zmienić nieco ich ilość).

4. Opcjonalnie - jeśli sok który użyliśmy był bardzo kwaskowy można dodać łyżkę miodu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation