Kuchnia

kuchnia

abcdieta od kuchni: Owsianka z truskawkami i bananem

Owsianka to najprostsze, najszybsze i bardzo pożywne śniadanie. Ten kto "był na diecie" lub prowadzi zdrowy styl życia jadł ją nie raz :) Warto wprowadzać do niej sezonowe owoce.

Składniki potrzebne do przygotowania owsianki:

płatki owsiane górskie lub zwykłe (nie błyskawiczne!) - 2 łyżki
płatki orkiszowe - 2 łyżki
1 mały dojrzały banan
kilka truskawek
150 ml mleka (u mnie ryżowe)
łyżeczka ulubionych orzechów lub pestek

1. Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut, aby zmiękły i napęczniały. Możemy zrobić to dzień wcześniej.
Nie gotujemy płatków, ponieważ bardziej wzrasta ich Ig (indeks glikemiczny) - pisałam o nim już wcześniej. Zalanie płatków wrzątkiem, zmniejszy ilość kwasu fitynowego, który zmniejsza wchłanianie żelaza. Dodatkowo witamina C zawarta w truskawkach zwiększy wchłanianie żelaza :)
2. Gotowe płatki zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy pokrojone owoce i orzechy.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation