Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

Apple roses
Składniki na 20 muffinek:
2 jabłka
2 opakowania ciasta francuskiego
sok z jednej cytryny
2 łyżki cynamonu
20 gr brązowego cukru
10 gr masła Lurpak
5 kropli esencji waniliowej
Przygotowanie:


Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki, wycinamy środek z pestkami pozostawiając na jabłkach skórkę. Kroimy na cienkie plastry.
Wkładamy do miski , zalewamy sokiem z cytryny.
Dolewamy wody tak, aby jabłka były pokryte wodą. Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na desce lub stolnicy. Z ciasta francuskiego wycinamy paski o szerokości 2,5 cm.
Posypujemy cukrem i cynamonem.
Odcedzamy jabłka na sitko. Układamy plastry jabłek na paskach ciasta francuskiego, tak aby każdy plaster delikatnie się na siebie nakładał.


Rolujemy paski ciasta francuskiego wzdłuż.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Szykujemy formę do pieczenia muffinów i w każdy otwór wykładamy formę do muffinek papierkową. Wkładamy w każdy otwór apple roses.
Masło rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i dodajemy trochę esencji waniliowej. Smarujemy pędzelkiem każdy apple roses.
Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Następnie studzimy na kracie.
Poddajemy z cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation