Kuchnia

ciasto na czasie

Sernik na zimno z Baileys


Spód:

* 120 g zmielonych herbatników
* 60 g stopionego masła
* 1 łyżeczka cukru pudru
* 1 łyżeczka kakao
* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej


Masa serowa:

* 1 kg sera (użyłam twarogu sernikowego z wiaderka)
* 250 ml kremówki (36%)
* 150 ml + 50 ml likieru Baileys
* 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru (w zależności jak kwaśny macie ser)
* 100 g gorzkiej czekolady
* 1/4 szklanki wrzątku
* 3 łyżeczki żelatyny


Wszystkie składniki spodu mieszamy i gotową masą wykładamy tortownicę (28 cm ), dociskamy i wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i również odstawiamy aby przestygła. Ser miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy masa będzie jednolita dolewamy 150 ml likieru a następnie żelatynę. Chwilę miksujemy. Do masy serowej dodajemy śmietankę i mieszamy delikatnie, na najmniejszych obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników. Masa powinna byc jednolita. 3/4 masy serowej wylewamy na przygotowany wcześniej spód.

Pozostałą masę serową mieszamy ze stopioną czekoladą i 50 ml likieru i energicznie mieszamy trzepaczką. Masę czekoladową nakładamy kupkami na wierzch sernika a następnie robimy końcówką noża lub widelcem "esy floresy". Sernik wstawiamy na co najmniej 10 godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation