Kuchnia

ciasto na czasie

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami - I Love Bake
SKŁADNIKI NA BEZĘ:

240 g białek (ok. 6 dużych białek)
300 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

500 ml mleka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 budyń do ciast i kremów Winiary, waniliowy
1 żółtko
200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

350 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

owoce np. truskawki i kiwi

* żelatynę do kremu możesz zastąpić serkiem mascarpone (dodaj ok. 150 g)

Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy sok z cytryny. Chwilę miksujemy i dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Miksujemy tylko do połączenia.
Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy około 22 cm (można obrysować talerz). Wykładamy po połowie bezę. Jedną część formujemy bardziej płasko, natomiast drugą nieco wyższą wyciągając do góry boki za pomocą łyżki.
Piekarnik nagrzewamy do 150 C z termoobiegiem i wkładamy oba blaty bezowe. Od razu zmniejszamy temp. do 110 C z termoobiegiem i pieczemy przez minimum 1,5 godz. Po upieczeniu bezę możemy zostawić w piekarniku lub lekko uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Cały czas mieszając dodajemy powoli mieszaninę. Gotujemy, aż do zgęstnienia masy. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na tzw. puch, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń, aż do wykorzystania całego.
Niższy blat bezowy za pomocą łopatki odrywamy od papieru. Przekładamy na talerz lub paterę i wykładamy krem budyniowy. Podobnie postępujemy z drugim blatem i układamy go na kremie.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na górę bezy. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami np. truskawkami i kiwi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation