Kuchnia

ciasto na czasie

Sernik z mascarpone i serkami homogenizowanymi bez pieczenia - Smaczne Przepisy
500g mascarpone
4 serki homogenizowane U mnie smak waniliowy (każdy serek 140g)
2 łyżki cukru pudru
sok wyciśnięty z jednej cytryny lub limonki
3 łyżki żelatyny
1/3 szkl. gorącej wody
1/2 szkl. ciepłego mleka
garść malin
1 galaretka malinowa
1,5 op. herbatników klasycznych
posypka owocowa

Dodatkowo:

tortownica 24cm

Przygotowanie :

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy namoczonymi w ciepłym mleku herbatnikami.
W misie miksera umieszczamy mascarpone, serki, cukier i sok z cytryny. Ubijamy na gładką masę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (1/3 szkl.) mieszamy, by nie było grudek.
Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ją w kilku etapach do masy energicznie mieszając (najlepiej jest dodać kilka łyżek masy do żelatyny, szybko wymieszać i ponownie dodać kilka łyżeczek masy, ponownie wymieszać i gotowy rozczyn wlać do masy dokładnie miksując.
Gotową masę przelać do tortownicy , wierzch wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć zmiksować ją wraz z malinami.
Przygotowanym sosem polać równomiernie ciasto.
Ponownie odstawić do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation