Kuchnia

ciasto na czasie

Klasyczne ciasto czekoladowe wg przepisu z 1896r. | PrzepisyTradycyjne.pl
Klasyczne ciasto czekoladowe
Składniki

2 szt jajek
110 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej typ 450
130 ml mleka
80 g masła
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
Do ganaszu: 100 ml śmietanki 36 proc i 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania kremu czekoladowego, czyli tzw. ganaszu. Do rondelka wlej 100 ml śmietanki kremówki i dodaj 100 g gorzkiej czekolady. Podgrzewaj chwilkę na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby składniki dobrze się połączyły. Najważniejsze jest to aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Jak tylko zauważysz, że ganasz ma jednolity kolor, to zdejmij rondelek z ognia i odstaw aby masa się ostudziła.
Odmierz w szklankach: 130 ml mleka, 150 g zwykłej mąki pszennej typu 450 z płaską łyżeczką proszku do pieczenia, 110 g zwykłego cukru.
W osobnym rondelku podgrzej masło z połamaną w kosteczki czekoladą. Mieszaj dokładnie, aż całość czekolady się ładnie rozpuści i połączy z masłem. Zdejmij z ognia i wlej mleko. Wymieszaj dokładnie i odstaw na bok do przestygnięcia.
W osobnej misie ubijaj całe jajka z cukrem, do momentu aż uzyskasz puszystą masę. Zajmie to ok. 5 minut.
Do ubitej masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masę czekoladową rozpuszczoną z masłem i mlekiem. Wymieszaj całość za pomocą szpatułki albo rózgi – nie miksuj.
Wyłóż dno foremki papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (grzanie góra-dół). Przelej ciasto do formy i piecz przez 40 minut (jeżeli forma ma 21 cm średnicy) lub 50 minut (jeżeli foremka ma 20 cm średnicy). Najbezpieczniej będzie jeżeli już po 40 minutach sprawdzisz patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation