Kuchnia

ciasto na czasie

Tradycyjna szarlotka wg przepisu z 1904r. | PrzepisyTradycyjne.pl
Składniki

2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier do smaku (do jabłek)
Bułka tarta do podsypania ciasta
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki jogurtu
2 szt żółtek
0.5 szklanek cukru pudru
250 g masła
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej typ 450
10 szt jabłek

Przygotowanie

Jeżeli nie korzystasz z gotowych, uprażonych jabłek to obierz 10 dużych jabłek, pokrój w kostkę i wrzuć wszystko do rondelka. Dolej odrobinkę wody, cynamonu i cukru i duś przez ok 20 minut. Jabłka mają być uprażone, a nie ugotowane :) Wyjdzie z tego ok. 1,4 kg masy jabłkowej. Jeżeli korzystasz z gotowych jabłek to wystarczy, że odpowiednio je doprawisz.
Zagnieć ciasto: makę, żółtka, jogurt, masło, cukier puder i proszek do pieczenia połącz ze sobą aż utworzy się jednolita kulka. Wstaw ciasto owinięte folią spożywczą do lodówki na co najmniej 30 minut.
Wyłóż ciasto na stolnicę, która osłonięta jest przezroczystą folią spożywczą, Przykryj je z wierzchu kolejną partią folii i zacznij wałkować. Dzięki folii nie będzie trzeba podsypywać ciasta mąką i nie będzie ono przywierało do wałka.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i dopiero wtedy wyłóż ciasto. Widelcem zrób kilka dziurek. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obsyp je suchą fasolą (zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta).
Podpiecz ciasto przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Następni zdejmij papier z fasolą czy grochem i podpiecz przez 5 minut.
Podpieczony spód posyp bułką tartą. Dzięki niej wilgoć z masy jabłkowej nie przedostanie się do ciasta, dzięki czemu pozostanie ono cały czas kruche. Wyłóż jabłka i rozprowadź je równomiernie. Na wierch wyłóż resztę surowego ciasta kruchego. Możesz rozwałkować je na jeden placek ale możesz też poukładać skrawkami ciasta.
Piecz szarlotkę przez 50 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu, jak trochę przestygnie posyp je obficie cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation