Kuchnia

ciasto na czasie

EKSPRESOWE i WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE | COOL & MINTY

200 g mąki pszennej
200 g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g masła
2 łyżki miodu
3 łyżki kakao
250 ml mleka
3 jajka

POLEWA CZEKOLADOWO-KAWOWA

200 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietany 30%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
30 ml wrzątku

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 9x27 cm (mierzoną po dnie) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Masło rozpuszczamy w rondelku, na małym ogniu. Dodajemy miód i kakao, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy z ognia.
Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy rózgą do połączenia składników.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Do suchych składników dodajemy mokre i krótko, ale dokładnie mieszamy rózgą - tylko do połączenia składników.

Masę przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut, do suchego patyczka.

POLEWA: kawę zaparzamy w 30 ml gorącej wody.
W rondelku zagotowujemy śmietankę z zaparzoną kawą. odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy rózgą do połączenia składników w gładką masę. Lekko studzimy i wykładamy na ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation