Kuchnia

ciasto na czasie

CZEKOLADOWA TARTA Z BORÓWKAMI | COOL & MINTY
SKŁADNIKI / na formę o średnicy 21-22 cm (najlepiej z wyjmowanym spodem)
SPÓD

165 g kruchych ciastek kakaowych lub ciasteczek oreo
35 g roztopionego masła
masło do posmarowania formy

MASA CZEKOLADOWA

250 ml śmietanki 30%
100 g masła
4 łyżki cukru (50 g)
4 łyżki gorzkiego kakao (50 g)
180 g gorzkiej czekolady / użyłam takiej

DODATKOWO: 1 szklanka borówek
WYKONANIE

Ciastka i roztopione masło rozmiksowujemy w malakserze, do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Formę na tartę o średnicy około 22 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) smarujemy masłem. Wsypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dokładnie wklepujemy i dociskamy w spód i boki formy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.

Do rondelka wsypujemy kakao i cukier. Stopniowo, cały czas mieszając rózgą, wlewamy śmietankę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i stawiamy na ogniu. Mieszamy i podgrzewamy, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, od razu, gdy masa zacznie się gotować. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia.
Masę czekoladową przelewamy na przygotowany wcześniej spód i wstawiamy na 40 minut do lodówki. Na wierzchu lekko gęstej masy układamy borówki i ponownie wstawiamy do lodówki, na minimum 4 godziny lub dłużej, aż masa zupełnie zgęstnieje (najlepiej na noc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation