panipanidomu.pl
Tort chałwowo-bezowy
Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
35 dag cukru
25 dag mąki pszennej tortowej
10 dag orzechów włoskich- 5 dag mielonych, 5 dag siekanych
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niecałej szklance wody
Masa czekoladowa:
2 jajka
½ szkl. cukru
1 łyżka kakao
Gorzka czekolada
Kostka masła
Masa chałwowa
30 dag chałwy
4 żółtka
¾ szklanki mleka
1 szt. cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
25 dag masła
Dodatkowo:
2 opakowania małych bez ( ok. 30 dag)
Przygotowanie:
Biszkopt:
Żółtka oddziel od białek.Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Gdy białka będą gotowe dodawaj do nich na przemian żółtka i cukier (do momentu jego rozpuszczenia).
Mąkę przesiej i wraz z kakao, orzechami i proszkiem do pieczenia dodaj do piany. Całość delikatnie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 25- 27 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej przygotowane ciasto.
Piec przez 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C lub do momentu tzw. suchego drewnianego patyczka.
Gdy biszkopt będzie już gotowy, należy wyciągnąć go z piekarnika i zostawić do moment wystudzenia. Wyciągać z formy dopiero po wystudzeniu.
Rozkrój biszkopt na pól nasączając każdą z połówek kawą.
Masa czekoladowa:
Jajka dokładnie umyj w ciepłej wodzie.
Ubij je z cukrem na parze (na garnek z wrzącą wodą nałóż mniejszy garnek w którym ubijesz jajka).
Gdy uzyskasz puszysty kogel- mogel dodaj kakao. Pozostaw do wystudzenia.
W tym czasie masło utrzyj mikserem, bądź ręcznie.
Czekoladę roztop również na parze.
Gdy wcześniej przygotowany kogel mogel będzie zimny dodaj go wraz z czekoladą do masła.
Wszystko razem wymieszaj.
Na koniec dodaj kilka kropli spirytusu.
Masa chałwowa:
Żółtka utrzyj na parze z cukrem waniliowym, dodaj mąkę i zalej gorącym mlekiem. Pozostaw na małym ogniu ciągle mieszając aż do powstania budyniu. Ostudź go ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Masło utrzyj tak jak w przypadku masy czekoladowej. Dodaj do niego ostudzony krem, pokruszoną chałwę i wszystko razem utrzyj.
Na spodnią część biszkopta wyłóż i równo rozsmaruj masę czekoladową.
Na całą powierzchnię wyłóż bezy jedna koło drugiej.
Na bezy wylej ½ masy chałowej ( tak aby pokryć wszystkie bezy).
Przykryj drugą częścią biszkopta.
Pozostałą częścią masy chałowej przyozdób torta dookoła i posyp pozostałymi rozkruszonymi bezami.
I gotowe, smacznego!
Zapraszamy na naszego bloga
http://panipanidomu.pl/
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