Kuchnia

Tort

Tort Ormiański

Ciasto:
375 g mąki
75 g mielonych orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 razy na czubku noża sody
185 g miodu
185 g cukru
3 jajka

Krem:
200 g masła
250 g serka mascarpone
300 g cukru
4 jajka
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

Do posmarowania blatów:
100 g czekolady
150 ml śmietanki kremówki

Krokant:
110 g orzechów laskowych, podpieczonych bez łupin
110 g cukru
25 ml wody

Polewa:
50 g czekolady
50 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka masła

Przygotować ciasto.Przesiać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i sodę. W garnku podgrzać miód z cukrem aż się rozpuści - przestudzić. Jajka ubić. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać miód z cukrem może być lekko ciepły. W 2 partiach wsypać suche składniki, mieszać łyżką. Przełożyć do zamykanej miski i schłodzić w lodówce 3 dni. Przygotować krem. Jajka ubić na parze z cukrem i kawą. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać jajka i mieszać aż składniki się połączą. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Schłodzić. Krem można przygotować dzień przed przełożeniem ciasta.
Schłodzone ciasto podzielić na 7 części. Na 7 kawałkach papieru do pieczenia narysować okręgi o średnicy tortownicy 22cm. Porcje rozpłaszczać dłońmi zwilżonymi zimną wodą, oprószyć mąką i cienko rozwałkować do granic okręgów. Każdy piec 12 min w tortownicy 180 st aż się zezłocą. Ostudzić na kratkach. Posmarować ranty ostudzonych blatów polewą przygotowaną ze 100 g czekolady i 150 ml śmietanki. Odstawić do aż zastygnie. Dno tortownicy wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia, włożyć pierwszy blat ciasta, posmarować 1/7 kremu nie dochodząc do samych brzegów. Powtórzyć do ostatniego blatu, którego nie smarujemy kremem. Ciasto lekko dociskamy i schładzamy na noc. Boki posmarować ostatnią częścią kremu i włożyć do lodówki pod przykryciem na 2 dni. Przygotować krokant. Z cukru i wody ugotować karmel, wsypać orzechy i wymieszać. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną posmarowanym olejem papierem do pieczenia. Po ostudzeniu grubo posiekać. Przygotować polewę czekoladową. Śmietankę i masło podgrzać w garnku, wyłączyć ogień, dodać czekoladę i wymieszać. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Boki ozdobić krokantem orzechowym dociskając do ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation