Kuchnia

Tort

Tort z musem czekoladowym

Biszkopt
Składniki:
4 jajka
pół szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
1/3 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do niej żółtka oraz przesianą mąkę z kakao. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć do tortownicy o średnicy 22cm. Piec ok. 30 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Biszkopt podzielić na dwie części.

Mus czekoladowy
Składniki:
3 jajka
pół szklanki cukru
250g gorzkiej czekolady
1/3 łyżeczki cynamonu
50g masła
150ml śmietany 36%
łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody

Żółtka, śmietanę i połowę cukru umieścić w misce nad kąpielą wodną, podgrzewać mieszając od czasu do czas przez 5-7 minut, aż masa zgęstnieje, zdjąć z pary, dodać połamaną czekoladę, cynamon, masło oraz żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia się.
Białka wlać do miski nad garnkiem z gotującą się wodą, dodać cukier i ubijać mikserem przez 5-6 minut, aż masa będzie puszysta i gęsta.
Pianę partiami wmieszać do masy czekoladowej.

Pierwszy blat ciasta ułożyć w tortownicy, nasączyć kawą i wylać na niego przygotowany mus, przykryć drugim płatem, nasączyć i schłodzić w lodówce przez 5-6 godzin do lodówi.

Krem z białej czekolady
Składniki:
400g jogurtu greckiego**
160g białej czekolady
skórka z jednej cytryny
Jogurt lekko ubić mikserem, cały czas mieszając wlewać rozpuszczoną czekoladę. Na koniec wmieszać skórkę z cytryny.

Tort wypiąć z obręczy, pokryć boki i górę przygotowanym kremem.
Wierzch udekorować wiórkami czekolady, a boki kakaem.
Smacznego!



* - jest to waga przed odsączeniem, jogurt należy dzień wcześniej wylać na sito wyłożone ręcznikiem papierowym, "zawiesić" na rancie miseczki i pozostawić na noc w lodówce do odsączenia z wody. Rano powinien mieć konsystencję gęstego kremowego serka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation