Kuchnia

Tort

zimny torcik melonowy
składniki ciasta:
2 żółtka jaj
2 łyżki gorącej wody
90 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
75 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1, 5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 białka jaj
tortownica o śr.24-26 cm

nadzienie:
1, 1 kg melona
4 łyżki soku z cytryny
75 g cukru
40 g żelatyny
500 g crème fraiche

dodatkowo:
0, 5 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ulubionego likieru ( np. pomarańczowy, porzeczkowy)
wykonanie

piekarnik nagrzać do 180 stopni c.

Żółtka ubić z gorącą wodą na pianę. dodać cukier i cukier waniliowy. mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. stopniowo przesiewać mąki do masy żółtkowej. ubić białka na sztywno i połączyć delikatnie pianę z ciastem. tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem. piec około 20 minut.

wystudzić na kratce, obciążając lekko powierzchnię ciasta ( będzie równe)

melona przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką pestki, obrać ze skóry. odkroić dwa plastry gr. 1 cm i wyciąć małą foremką ozdoby(np. serca). do niewielkiego naczynka wlać 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1 łyżkę likieru. włożyć 16 motywów wyciętych z melona i zamieszać. odstawić do lodówki.

pozostały melon, pokroić w kostkę i zmiksować na pulpę. dodać 4 łyżki soku z cytryny, cukier i dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. kiedy napęcznieje rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i połączyć z czterema łyżkami pulpy owocowej (można podgrzać na małym ogniu) domieszać pozostałą pulpę owocową i wstawić do lodówki na 15 minut.

crème fraiche, delikatnie łączyć z tężejącą masą melonową. rozprowadzić na cieście biszkoptowym zamkniętym obręczą tortownicy. wygładzić i wstawić do lodówki do stężenia. przed podaniem ozdobić namoczonymi w likierze motywami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation