Kuchnia

Tort

Biszkoptowa kostka kawowa :)

Składniki
biszkopt:

3 jajka
1 szklanka mąki
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
krem:

podwójne espresso (u mnie 3 łyżeczki kawy)
2 tabliczki czekolady białej (200 g)
300 g śmietanki 30%
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki wrzątku

Przygotowanie zaczynam od biszkoptu. Można wykorzystać kupne, ja robię. Białka oddzielam od żółtek. Białka razem z cukrem ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka, mąkę, wodę, mieszam. Wylewam do blaszki 40×30 cm na papier do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 17 minut.
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubijam, dodaję roztopioną czekoladę (bardzo ostrożnie!) do tego żelatynę przestudzoną a wcześniej rozpuszczoną we wrzątku i przestudzona kawę.
Połowę biszkoptu wkładam do formy, nasączam kawą, na to krem, a na to ostrożnie drugą część biszkoptu. Chłodzę w lodówce i potem znowu nasączam z wierzchu kawą. Kroję i podaję. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation