Kuchnia
Tort
Tort kawowy z wiśniami - Przepis
Składniki:
Ciasto kruche:
90g mąki pszennej
30g cukru pudru
1 żółtko
60g masła
Biszkopt kawowy:
4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Poncz:
ok.1,5 szklanki posłodzonej kawy (na 1 szklankę wody dałam łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczki cukru)
Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy bez cukru
4 łyżki cukru
½ litra mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4,5 łyżeczki żelatyny w proszku (= 6 listków żelatyny)
400g słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
ok. 4 łyżek dżemu wiśniowego (lub np. leśnego)
okrągłe biszkopty (ok. 19 sztuk)
1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
2 łyżeczki żelatyny w proszku (= 3 listki żelatyny)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę, cukier puder, żółtko i masło zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, na co najmniej 30min.
Ciasto wykleić w tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować biszkopt. Kawę rozpuścić dokładnie w 3 łyżkach gorącej wody. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku, a następnie po łyżeczce ostudzonej kawy. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej (delikatnie mieszając łyżką drewnianą lub miksując na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników).
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu przekroić na pół tak, aby powstały 2 krążki.
Przygotować poncz. Ostudzić.
Wiśnie ze słoika odsączyć na sitku. Odmierzyć ¼ litra soku z wiśni.
Ciasto kruche ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu lub włożyć do tortownicy. (Jeśli macie obręcz to tortu, to polecam jej użyć. Tort jest wysoki i obręcz tortownicy raczej będzie za niska, aby zmieściła galaretkę, która jest na górze. Jeśli nie macie obręczy do tortu, to można wydłużyć bok tortownicy kilkakrotnie zwiniętą folią aluminiową).
Na cieście kruchym rozsmarować dżem.
Część ponczu przelać do płaskiej miseczki. Biszkopty zanurzać na krótko w kawie i układać na dżemie.
02
Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ok. 1 ½ szklanki mleka zagotować z 2 łyżeczkami kawy. (Dokładnie mieszać, aby kawa się rozpuściła). Budyń wymieszać z cukrem i resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. (Budyń powinien być zimny i lekko tężejący). Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
Połowę masy wyłożyć na biszkopty. Przykryć jednym krążkiem biszkoptu kawowego. Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę pozostałem masy, ułożyć parę odsączonych wiśni (dałam 30sztuk) i na nie resztę masy. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Biszkopt nasączyć ponczem. Całość wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować galaretkę wiśniową. W tym celu namoczyć 2 łyżeczki żelatyny w proszku w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. Odmierzone ¼ litra soku z wiśni mocno podgrzać. Wymieszać dokładnie z żelatyną, aż żelatyna się rozpuści. Ostudzić. Gdy zacznie lekko tężeć, rozprowadzić na górze tortu.
Ciasto wstawić ponownie do lodówki na parę godzin (lub na noc).
Smacznego.
MA==