Kuchnia

Babeczkowo

Cupcakes ozdobione czekoladowym kremem z whisky

SKŁADNIKI dla >6 osób
masło, 125 g
cukier, 3/4 szklanki
cukier wanilinowy, 3 łyżeczki
mleko, 1/3 szklanki
mąka, 1 szklanka
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
jajka, 2
śmietanka kremówka, 150 ml
czekolada mleczna i gorzka, po pól tabliczki
whisky, 1 łyżka

OPIS PRZYGOTOWANIA
1. Ciasteczka: masło (w temp. pokojowej) ucieramy z cukrami. Do masy stopniowo wlewamy mleko. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Do powstałej gładkiej i bardzo gęstej masy dodajemy w całości jajka. Ciasto przelewamy do małych papilotek, pieczemy przez ok 15-20min w 180*C.

2. Krem: śmietankę podgrzewamy.Kiedy będzie już gorąca wsypujemy posiekaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i mieszamy do roztopienia czekolady. Odstawiamy do ostudzenia, następnie dolewamy whisky i ubijamy na sztywną ale puszystą masę.

Przepis i zdjęcie -> karmelowytalerz.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation