Kuchnia

Babeczkowo

MUFFINY SCHWARZWALDZKIE
-200g przesianej mąki pszennej
-100g cukru
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-2 czubate łyżeczki kakao
-opakowanie cukru waniliowego
-2 jajka
-3/4 szklanki mleka
-125g roztopionej margaryny

+konfitura wiśniowa
+250g serka mascarpone, 200ml śmietanki 36%, opakowanie cukru waniliowego
+kilka wiśni z konfitury, lub najlepiej z wiśniówki :)

1. Wymieszać ze sobą w osobnych miskach suche i mokre składniki muffinów, a następnie zawartość obu misek wymieszać kilkoma ruchami drewnianej łyżki.

2. Do każdej foremki na muffinki nałożyć trochę ciasta, potem łyżeczkę konfitury z wiśni, a następnie znów ciasto-całość powinna sięgać do 3/4 wysokości foremki. Ciastka piec przez około 15-20 minut w temperaturze 170st.

3. Schłodzona śmietankę ubić razem z cukrem waniliowym. Gdy śmietanka będzie już sztywna dodawać po jednej łyżce serka mascarpone. Gotową masę przełożyć do szprycy cukierniczej i na każdej muffince zrobić kremową czapeczkę. Na wierzchu każdej czapeczki położyć wisienkę na torcie, czyli najlepiej wiśnię z wiśniówki, a jeśli ma być wersja dla dzieci to można użyć wisienek z konfitury.

Przepis i zdjęcie -> kuchniapysznosciowa.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation