Kuchnia

muffiny, babki, babeczki

Tartaletki z kremem jagodowym

Ciasto:
na 6 tartletek

30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
2 żółtka
15 dag zimnego masła
1 łyżka kwaśnej śmietany


Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formy do tartaletek, nakłuwamy widelcem spody i pieczemy 15-20 min. (do złotego koloru) w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.



krem:

150 g serka mascarpone (może też być serek homogenizowany)
200 g śmietanki kremówki (mały kubek)
2 łyżki cukru pudru
śmietan-fix
1 szklanka jagód


Pół szklanki jagód miksujemy w blenderze. Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dalej ubijając dodajemy serek i mus jagodowy.

Musu jagodowego dodajemy taką ilość, aby uzyskać odpowiadający nam kolor kremu na babeczkach. Krem wyciskamy za pomocą szprycy na podpieczone spody i ozdabiamy pozostałymi jagodami.

Smacznego :)

bistromama.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation