Kuchnia

zupy

Korzystając z krókiej przerwy, prezentujemy zupę, która zapewniła Anieli połfinał

Oliwa z oliwek
Kumin 0,5 łyżeczki
Ziarna kolendry 0,5 łyżeczki
Czosnek 3 ząbki
Papryka chili 1 szt
Imbir 2 cm
Dynia 1 kg
Mleko kokosowe 200 ml
Limonka 1 szt
Olej z pestek dyni
Pestki dyni prażone
Ziarna kolendry prażone
Pieprz Appetita
Sól

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy kumin i ziarna kolendry, smażymy przez chwilę, dodajemy czosnek, drobno pokrojony imbir i chili. Całość smażymy przez 1-2 minuty. Do garnka dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz wodę, tak aby zakryła dynię. Po około 10 minutach, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy dalej, póki dynia nie będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy dynia zmięknie przekładamy ją razem z płynem do blendera i miksujemy aż do otrzymania aksamitnej konsystencji. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta możemy dolać mleka kokosowego. Zupę na talerzu posypujemy uprażoną na suchej patelni kolendrą, pestkami dyni, dodajemy parę kropel oleju z pestek dyni oraz sok z limonki.
Zdjęcie użytkownika TOP CHEF Polska.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation