Kuchnia

zupy

Krem ziemniaczany z wasabi i bobem

Składniki:

0,5 kg ziemniaków
25 g klarowanego masła
5 ząbków czosnku
100 g szalotki
250 g świeżego i obranego bobu
mały pęczek świeżego tymianku
1 l rosołu drobiowego
0,5 l słodkiej śmietany 36 proc.
50 g pasty wasabi
łyżka soli
20 g pestek dyni

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na klarowanym maśle czosnek, szalotkę i bób (zostawić trochę do wykończenia zupy) razem z posiekanym tymiankiem na małym ogniu, tak aby nabrały złotego koloru. Dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, smażyć jeszcze kilka minut i zalać rosołem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać słodką śmietanę, a następnie za pomocą robota kuchennego zmiksować do gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku pastą wasabi i solą. Porcję zupy nalać do miski, na wierzch dodać kawałki bobu i posypać prażonymi pestkami dyni.

Czytaj więcej na: https://dziendobry.tvn.pl/a/dania-z-bobem-warte-sprobowania-przepisy-sebastiana-olmy?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=paste
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation