Kuchnia

Masterchef

suflet z sera mimolette z tymiankiem

magda mierzwińska - suflet z sera mimolette z tymiankiem

choć suflet magdy, w programie, nie prezentował się najlepiej, wg ani starmach, masa białkowa miała duży potencjał. dlatego wyjątkowo zamieszczamy, na naszej stronie, przepis na suflet, który przygotowała magda. należy jednak pamiętać o tym, żeby suflet nie był zbyt krótko w piekarniku! magda trzymała go w temperaturze 200 stopni c, przez niespełna 5 min. i było to zdecydowanie za krótko. suflet przelany do kokilki o średnicy 8-10 cm, powinien piec się przez co najmniej 10 min.

skŁadniki na 8 porcji (kokilki 8-10 cm):

20 g masła

20 g mąki

250 ml mleka

liście tymianku

6 żółtek

10 białek

240 g tartego sera mimolette

masło i tarty ser do wysmarowania foremek

sól i pieprz

sposÓb przygotowania:

piekarnik nagrzać do 200 stopni celsjusza.

rozpuścić masło na patelni, dodać mąkę, wymieszać i smażyć 2 minuty. stopniowo dolewać zimne mleko, cały czas mieszając. gotować 1-2 minuty. doprawić solą, pieprzem, tymiankiem.

przełożyć do miski do ostudzenia. po ostudzeniu dodać żółtka i ser.

białka, z odrobiną soli, ubić w oddzielnej misce, do tzw. miękkich wierzchołków. część białek przełożyć do beszamelu, by rozluźnić masę, a następnie beszamel dodawać do piany, delikatnie mieszając od dołu. masę przełożyć do foremek. dookoła rantu kokilki zrobić rowek, by suflet równo wyrastał.

pieczemy w kąpieli wodnej. gdy kokilki mają 8 cm średnicy piec przez ok. 10-12 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation