Kuchnia

ciasta i desery

Składniki:

100g cukru (może być trzcinowy drobny)
szczypta soli
200g masła
300g mąki Krupczatki (Typ 450)
2 łyżki kwaśnej śmietany
do ozdobienia z wierzchu: białko jajka, pestki słonecznika, dyni, grubo potłuczone migdały, orzechy włoskie lub laskowe

Wykonanie:

Mąkę, wymieszaj z solą i cukrem, ułóż na nich masło, posiekaj nożem i dodaj śmietanę.
Szybko zagnieć ciasto.
Włóż je na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzej do 180C.
Ciasto wyłóż na deskę lekko wysypaną mąką, rozwałkuj równomiernie i wycinaj kształty ciastek.
Możesz je smarować z wierzchu białkiem jajka i ozdabiać pestkami lub orzechami.
Piecz na złoty kolor (około 10-15 minut).
Upieczone ciastka możesz również posmarować lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation