Kuchnia

ciasta i desery

Składniki:

500 g śliwek ciemnych
150 g kruchych ciasteczek amaretto
1 łyżka mielonego kardamonu
1 łyżka miodu
2 łyżki likieru amaretto
1 opakowanie serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
250 g śmietanki 30%
1 łyżka masła
2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Połówki śliwek dusimy na maśle.
W trakcie duszenia posypujemy kardamonem
Dodać miód i likier amaretto.
Gdy śliwki będą miękkie odstawiamy do ostudzenia.
Wystudzone śliwki miksujemy.
Na dno szklanych pucharkach wsypujemy pokruszone ciastka amaretto.
Nakładamy mus ze śliwek.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i ze śmietaną ubitą z cukrem.
Powstałą masą przykrywamy deser.
Posypujemy uprażonymi na złoto płatkami migdałów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation