Kuchnia

ciasta i desery

Ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami

Składniki:
3 jajka
250 g cukru trzcinowego
100 g gorzkiej czekolady
1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 laska wanilii
200 g mąki
30 g gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
220 ml oleju
1/4 łyżeczki soli
300 g ugotowanych i ostudzonych buraków
50 g suszonych śliwek namoczonych w wodzie przez ok. 30 min.
cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 st. C. Przygotuj blachę do pieczenia ciasta i wyłóż papierem do pieczenia. Doskonale nadaje się klasyczna tortownica. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub zmiksuj w blenderze. W misce utrzyj jajka z cukrem na gładką masę. Gdy czekolada trochę wystygnie, dodaj do masy jajecznej wraz z ziarenkami laski wanilii lub cukrem waniliowym. W osobnej misce połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dodawaj do masy jajecznej na przemian z olejem ciągle miksując. Na sam koniec dodaj buraki, śliwki odsączone z wody oraz sól i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na ok. godzinę. Na koniec posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation