Kuchnia

ciasta i desery

Zobacz pełny odcinek na player.pl
player.pl

Składniki:



6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
Proszek do pieczenia

Krem i galaretka

½ litra mleka
2 całe jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1 kostka masła
2 opakowania galaretki cytrynowej
Truskawki
Jagody
Maliny



Sposób przygotowania:



Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy mikserem
W trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier.
Następnie powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Cały czas miksujemy.
Pod koniec dodajemy żółtka.
Ciasto wylewamy na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Krem i galaretka

W garnku zagotowujemy mleko.
Łączymy jajka, cukier oraz mąkę i miksujemy.
Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka.
Zagotowujemy cały czas mieszając.
Powstały budyń miksujemy z masłem.
Galaretki rozpuszczamy w wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
Biszkopt studzimy.
Budyń wykładamy na ostudzony biszkopt.
Na masie budyniowej układamy owoce
Całość zalewamy galaretką.
Wstawiamy do lodówki, aby galaretka się ścięła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation