Kuchnia

ciasta i desery

Zobacz pełny odcinek na player.pl
player.pl

Składniki:

Ciasto

6 jajek
250 g gorzkiej czekolady
130 g masła
150 g cukru
50 g mąki
Sól

Mus owocowy

5 listków żelatyny
50 g wody
300 g owoców czerwonych
200 g cukru
250 g twarogu
250 g śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Ciasto



Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200ºC, tortownicę natłuszczamy i odstawiamy.
Do naczynia wlewamy białka z jajek i dodajemy sól.
Ubijamy do momentu, aż białka będą sztywne.
Dodajemy 20 g cukru i mieszamy.
Dodajemy pozostałe 180 g cukru, żółtka oraz masło i dokładnie mieszamy.
Rozpuszczamy czekoladę w naczyniu, dodajemy mąkę i mieszamy.
Przelewamy czekoladę do ubitych wcześniej białek i mieszamy.
Przekładamy ciasto do przygotowanej tortownicy.
Pieczemy w temperaturze 200 przez około 10 -15 minut.
Ciasto pozostawiamy w formie do przestygnięcia na 5 minut.

Mus owocowy

W misce z zimną wodą moczymy listki żelatyny.
Do osobnego naczynia wlewamy wodę i podgrzewamy przez około 2 minuty.
Listki żelatyny odsączamy i wrzucamy do naczynia z podgrzaną wodą, aby całkowicie się rozpuściły
Dodajemy owoce, cukier i twaróg .
Wszystko ostrożnie miksujemy i przekładamy do osobnego naczynia.
Naczynie wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Mieszanka musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do osobnego naczynia wkładamy schłodzoną śmietanę i ubijamy.
Bitą śmietanę delikatnie mieszamy z mieszanką owocową
Mus wkładamy do lodówki na około 4 godziny.
Schłodzonym musem polewamy ciasto czekoladowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation