Kuchnia

ciasta i desery

A więc do dzieła! :)
Składniki na ciasto:

250g masła
1 szklanka cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
1 łyżka rumu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
garść rodzynek

Na wierzch ciasta :

1/2 kg (+ trochę więcej) śliwek węgierek, bez pestek, przekrojonych na pół (odsącz je z soku na sicie!)
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzej do 180C. Formę do pieczenia (podłużna, płaska, prostokątna lub kwadratowa) nasmaruj masłem i lekko wysyp tartą bułką. Ja piekę to ciasto w foremce o wymiarach 23x33x7.

Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodawaj po jednym jaju. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon, skórkę pomarańczy, a na końcu rodzynki.
Ciasto wylej do foremki i równomiernie posyp z wierzchu: najpierw skórką pomarańczy, później dokładnie obłóż śliwkami (skórkami do dołu), posyp cynamonem i cukrem trzcinowym.
Piecz około 60 minut, lub tak długa aż zauważysz, że śliwki są już upieczone, ale nie spalone.

Podczas pieczenia na wierzchu ciasta może pojawiać się lekko bulgocący sok – nie przejmuj się tym, powinien spokojnie odparować.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation