Kuchnia

przekaski

Leniwe – najlepszy przepis!
(proporcje dla 4 głodnych osob)

1 kg sera białego półtłustego

2 jajka

czubata łyżka mąki ziemniaczanej

4 – 5 łyżek mąki pszennej + mąka do podsypywania

dodatkowo:

150 g masła

5 łyżek bułki tartej

Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Dodać jajka i oba rodzaje mąki. Zagnieść ciasto. Jeśli się bardzo klei, podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 porcje. Z każdej uformować wałeczek o średnicy 1,5 cm. W dużym garnku zagotować wodę, posolić ją. Wałeczki ukośnie pokroić i powstałe kluski wrzucać partiami na wrzątek. Gotować pół minuty od wypłynięcia na powierzchnię, następnie wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

leniwe_8

leniwe_7

W mniejszym garnku rozpuścić masło, dodać bułkę. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż bułka się zrumieni. Od razu zestawić z ognia i jeszcze chwilę mieszać. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation