Kuchnia

przekaski

Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki

500 g filetów z kurczaka
500 g świeżych ogórków
2 łyżki przyprawy gyros
2 łyżki oliwy z oliwek
300 ml gęstej śmietany
100 ml majonezu
2 przeciśnięte ząbki czosku
sól, pieprz
por (biała część) 200 g
mała puszka kukurydzy
2 czerwone cebule
3 jajka








Dzisiaj dosyć ciekawa sałatka z kurczakiem i świeżymi ogórkami o dosyć mocno cebulowym posmaku. Postanowiłam odrobinę zmienić jedynie smak sosu tzatziki w stosunku do oryginału, ponieważ wydawał mi się troszkę nijaki. Zdecydowanie polecam tą sałatkę do zjedzenia tego samego dnia, w którym została przyrządzona, ponieważ użyte świeże ogórki, mimo odciśnięcia - cały czas puszczają soki i im dłużej sałatka stoi - tym bardziej podchodzi wodą.

Filety oczyścić, pokroić w dosyć drobną kostkę i obtoczyć w przyprawie gyros wymieszanej z oliwą. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce, żeby mięso przeszło przyprawą. Po tym czasie kurczaka usmażyć na rozgrzanej patelni na jasno złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wystudzić.
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z wody. Przełożyć do miski i dodać śmietanę, majonez i czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
Pory pokroić w piórka. Sparzyć wrzątkiem, odsączyć i wystudzić.
Kukurydzę osączyć z zalewy.
Cebule obrać i drobno posiekać.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w drobną kostkę.
Teraz (najlepiej w przezroczystej misce) ułożyć warstwami: kurczaka, pory, kukurydzę, Ogórki z sosem, posiekaną cebulę i jajka. Wstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation