Kuchnia

przekaski

niebo na talerzu: Ryba po grecku

Składniki:

- kilogram morskiej ryby, np. dorsza, morszczuka lub mintaja
- kilogram cebuli
- pół kilograma marchewki
- pół selera
- dwie pietruszki
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego i kilka kulek pieprzu
- pieprz mielony
- kilogram świeżych pomidorów latem lub ich puszka zimą
- dwie łyżeczki koncentratu
- olej słonecznikowy do smażenia
- trzy - cztery łyżki mąki do panierowania

Jeśli ryba jest mrożona, włóż ją na parę minut do wody i osusz papierowym ręcznikiem.
Osól, opieprz, opanieruj w mące i usmaż na dużej patelni, na dobrze rozgrzanym oleju na złoto, wyjmij na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu. Cebulę pokrój w kostkę, warzywa zetrzyj na tarce. Na patelnię, na której smażyła się ryba wlej łyżkę oleju, podsmaż cebulę. Dodaj pozostałe warzywa i przyprawy. Podlej nieco wodą i duś pod przykryciem aż zmiękną. Świeże pomidory obierz ze skórki i podsmaż na odrobinie masła aż się rozpadną. Te z puszki wystarczy dodać po rozgnieceniu. Dodaj do warzyw koncentrat. Wymieszaj wszystko dobrze, ale delikatnie. Ułóż rybę na półmisku, przykryj warzywną mieszanką i można zajadać.

Mówię Wam - niebo na talerzu!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation