Kuchnia

przekaski

Przepyszna surówka z młodej kapusty

Składniki:
½ kg białej kapusty (mała główka)
sól
10 dag cebuli
10 dag marchwi
10 dag jabłek (waga po obraniu)
5 dag selera
5 łyżek majonezu
kilka kropli soku z cytrony
pieprz biały
natka zielonej pietruszki (suszona)
Sposób wykonania:

Białą kapustę opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Przełożyć do dużej miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i zostawić na około 20 minut. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Marchew, jabłko i seler obrać ze skórki, oczyścić, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do białej kapusty dodać cebulę, marchew, jabłka, seler, majonez i kilka kropli soku z cytryny. Na koniec dodać szczyptę białego pieprzu i rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki. Całość dokładnie razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem na stół, surówkę ponownie wymieszać.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation