Kuchnia

przekaski

drożdżówki z serem
Nadzienie serowe:

250 g kremowego serka twarogowego
80 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
40 g mąki pszennej

Ciasto:

50 g drożdży
45 g cukru
250 ml ciepłego mleka
550 g mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
2 żółtka
70 g roztopionego masła
1 białko

Wykonanie:

Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać po 2 łyżki cukru i mąki oraz połowę mleka, wymieszać aby drożdże się rozpuściły, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 15 minut).

Pozostałą mąkę przesiać do większej miski, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy i sól i wymieszać. W suchych składnikach zrobić wgłębienie, do którego wlać rozczyn drożdżowy i pozostałe mleko, wymieszać drewnianą łyżką aby składniki się połączyły. Za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego wyrabiać ciasto dodając kolejno żółtka oraz roztopione masło (ciasto będzie raczej gęste i zwarte). Całość wyrabiać jeszcze około 8 minut, następnie lekko oprószyć mąką, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut, do podwojenia objętości.

Przygotować nadzienie: wszystkie składniki nadzienia umieścić w misce i zmiksować na gładki krem (można użyć twarogu i najpierw rozgnieść go nieco widelcem).

Dwie duże blachy (takie z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, krótko wyrobić i rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm x 32 cm, następnie podzielić na 20 kwadratów o boku 8 cm (pionowo robimy 5 kolumn, poziomo 4 rzędy). Masę serową podzielić między wszystkie kawałki ciasta, kładąc ją na środek kwadratu. Rogi ciasta sklejamy po przekątnej, łącząc cztery końce na środku ciastka. Sklejone przekładamy na przygotowane blachy i smarujemy lekko roztrzepanym białkiem.

Drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 - 25 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation